Site Search
NUTRITIE
Cel mai bun regim alimentar pentru sportivi

 

Sportivilor li se repeta constant ca trebuie sa respecte un regim alimentar sanatos, dar ce presupune acest lucru? Intr-un studiu de specialitate, Elizabeth Broad si Gregory Cox de la Institutul Austrelian de Sport, au concluzionat ca alimentatia sportiva ideala depinde, de fapt de cerintele metabolice ale respectivului sport.

Un astfel de regim alimentar ar trebui sa tina cont de tipul, intensitatea, frecventa si durata antrenamentului fizic, ca si circumstantele sociale si cele in care are loc prepararea alimentelor.

Compozitia programului alimentar ar trebui sa varieze in functie de perioadele anului si de telurile urmarite in ceea ce priveste structura corporala a sportivului (de exemplu, importanta relativa a masei musculare slabe si a grasimii corporale).Pentru a-si optimiza insa starea de sanatate si functia metabolica, niciun sportiv nu ar trebui sa treaca cu vederea valoarea nutritiva a unor alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba si grasimile sanatoase.